personregister x antavla x Börjes och Gunvors familj > Mitt liv i bilder

Börje Bertel NorrgrannI den här stugan föddes jag i september 1938
Här är jag på promenad med min mamma


Det här är en av de första bilderna av mig, min första sommar i Skatan.


Det här är min lillebror Rainer och jag 1943. Jag var ca 5 år och Rainer 3.


När jag var liten var Finland i krig, från det jag var 1 år till 5 års ålder, och pappa var vid fronten, så vi sågs inte många gånger under de åren. Pappa tänkte mycket på sin familj och skickade ofta kort till mig.

I Skatan fanns det lekkamrater. Här är jag, andra från vänster, tillsammans med mina kusiner, Erik och Leif, och min bror Rainer, minst på bilden.


Med skolan började en tung tid. Jag var liten och inte så stark och hade ca 5 km att gå från Skatan till folkskolan inne i stan. Vi var flera som gick tillsammans från Skatan och de stora pojkarna var inte alltid så snälla, så jag fick ibland gå hela vägen i diket. Det var inte annars heller lätt när vägen var oplogad på vintern. Här är jag nummer fyra från vänster av pojkarna i bakersta raden. Till vänster står min fröken Klara Björkman.


Efter några år fick pappa jobb som vaktmästare på folkskolan och vi flyttade in i vaktmästarbostaden på vintrarna. Då fick vi kort väg till skolan.


Det mesta av fritiden tillbringades i Skatan och vi fortsatte fiska. Här har jag fångat en gädda 1954.


Skidåkning var ett stort intresse och det blev att delta i många tävlingar. Här är jag och Rainer, som tävlade lika mycket med tränade lite mindre, på skolberget med folkskolan i bakgrunden.


1954 blev jag konfirmerad i gamla kyrkan i Kristinestad. Jag fick en kamera som present av min farbror Tor, familjens första kamera.


Skolan bara fortsatte och fortsatte. Efter folksolan blev det Kristinestads samlyceum. Här är jag i sjuan i samlyceet och står längst till höger i bakre raden. Varje vår var jag så trött på skolan så jag tänkte sluta. På somrarna jobbade jag och varje höst var jag trött och tänkte att det måste ändå vara lättare att gå i skolan.


En sommar jobbade jag som byggjobbare på Finska samskolan i Kristinestad.


1959 blev jag student.


Sedan var det dags att göra värnplikten i Dragsvik från 15 februari 1960 till 9 januari 1961. Se mitt militärpass.


Efter seminariet blev det igen skola. Nu Ekenäs seminarium, där jag tillsammans med den här klassen läste till folkskollärare 1961-1963.

Här bor jag nu efter diverse utflykter världen runt