personregister > antavla > Signes och Bertels familj > Signes sida

Signe Adelina Nyberg


Signe föddes den 24 oktober 1909 i Tjöck, där hon gick i skola och växte upp. På bilden är hon 8 år gamal och iklädd folkdräkt från Tjöck. Hon var som vuxen inte förtjust i folkdräkt för hon kom ihåg många plågsamma stunder som barn i den obekväma, och i hennes tycke urmodiga dräkten.


Här är Signe större kanske 15 år. Det är hon som sitter framme till höger på bilden och de andra flickorna heter Amanda Storgård (bakom) och Ida Utter (Helenefors).


Signe gick i skolan i Påskmark. Det är hon som sitter närmast den kvinnliga läraren. Signe hade en stark vilja och kunde inte alltid foga sig. Hon brukade berätta om hur hon en gång fick nog och klättrade ut genom fönstret och gick hem.


Den 24 juni 1925 konfirmerades Signe i Kristinestads kyrka. Det var en stor händelse för de unga som då räknades som fullvuxna. Det var nog något som Signe hade längtat efter att bli.


Signe hade bråttom att flytta in till stan och för att slippa förödmjukelserna och den sociala kontrollen i Tjöck. Hon fick arbete som stickerska och stickade på maskin i en klädateljé.


Här står Signe tillsammans med innehavarinnan och sina arbetskamrater utanför klädateljén. Signe står längst till höger.


Småningom träffade Signe sin Bertel och de blev ett par. När Bertel gjorde sin värnplikt i Åbo kom det många längtansfulla brev från hennes käraste.


Den 21 juni 1936 stod bröllopet i Skatan. Här står brudparet mellan bröllopsvittnena. Det första gemensamma hemmet blev den så kallade Rounikkos lillstugan medan Bertel byggde sig en egen liten stuga i Skatan.Snart stod ett rum i stugan klart. Bertel och Signe flyttade in och 1938 föddes Börje mitt i lingonplockningen. Här på promenad med mamma framför stugan vid ett års ålder.


Men det blev svåra tider. Kriget bröt ut och Bertel inkallades. Svärfar Oskar hjälpte Signe med fisket så att hon skulle klara sig.


En lång tid bestod livstecknen från Bertel av kort från fronten. Vill du se fler kort?


Kriget tog slut och familjen var samlad igen, men Signe förbannade alltid krigsåren och sade att Bertel aldrig blev samma glada person igen. Han förföljdes av mardrömmar, blev sjuk i magsår, som förkortade hans liv och blev mer inbunden.


Efter kriget vidtog livet som fiskarhustru igen. Här är Signe i båten med Rainer, Börje och hunden Nita.


Bertel blev allt sjukare i magsår och hade svårt att klara det oregelbundna och slitsamma arbetet som fiskare. Han sökte och fick arbete som vaktmästare på svenska folkskolan med en lägenhet på folkskolans gård. Pojkarna var glada över att slippa gå den långa vägen till skolan varje dag. Signe fick samtidigt arbete som städerska på skolan.


Åren gick, pojkarna växte upp till män. Här är Börje på permission från armén, under värnplikten.


En dag är det barnbarnen som leker i stranden i Skatan. Signe 1970 med Oskar och Herman.


Den 16 maj 1971 dog Bertel och Signe blev ensam. Hon fortsatte arbeta som städerska på skolan till pensionen. Men hon flyttade till huset på Staketgatan 5, där hon bodde utan rinnande vatten och avlopp. Hon måste bära allt sitt vatten från den pittoreska Rådhusbrunnen, men det kändes säkert inte så idylliskt på vintern. Men 1975 flyttade hon till Arboga i Sverige efter Börjes familj.


I Arboga återförenades Signe med sina barnbarn och var en trygg, klok farmor för Oskar och Herman. Hon hade mycket att berätta om livet i Tjöck och Kristinestad när hon var ung, både svårigheter och glädjeämnen. Hon saknade sina väninnor från Kristinestad, men fick snart nya och uppskattade tryggheten i Sverige. Hon blev till och med svensk medborgare. Men hon tillbringade varje sommar och några jular i Skatan.


Signe levde i 15 år som en aktiv och glad pensionär i Arboga. Hon företog till och med någon utlandsresa för första gången i sitt liv tillsammans med svägerskan Astrid, som bodde i Köping. Bilden är ett passfoto från den tiden. Men de sista åren tyngdes av sjukdom, hjärtat orkade inte med. Hon fick sluta sina dagar i Kristinestad, som hon önskade, efter att ha insjuknat under sin sista semester i Skatan.

personregister > antavla > Signes och Bertels familj > Signes sida